Административно Дело
266 от 2013 г.
Предмет: Дела по ЗУТ и ЗКИР
Жалбоподател: С.Н.Б.
Ответник: НАЧАЛНИК СГКК ЛОВЕЧ
Съдия Докладчик:МИРОСЛАВ В. ВЪЛКОВ


Решение по Административно дело 266/2013г.

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

 №……….

 

гр. Ловеч, 27.02.2014 г.

 

 В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ЛОВЕЧ в открито съдебно заседание на двадесет и седми януари две хиляди и четиринадесета  година в състав:

 

                                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИРОСЛАВ ВЪЛКОВ                       

          при секретаря А. Александова, като разгледа докладваното от съдия Вълков  адм. дело   266/2013 г., за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството е по реда на  чл. 54, ал.2 от  Закона за кадастъра и имотния регистър /ЗКИР/, във връзка с чл. 145 и сл. от Административно-процесуалния кодекс /АПК/.

          Образувано е  по жалба на С.Н.Б. *** против Отказ изх. № 94-10210-11-10-15228/20.09.2013 г. на Началника на Служба по геодезия, картография и кадастър/СГКК/ Ловеч.

          С твърдения за неправилност и незаконосъобразност се иска отмяна на административния акт.

          В съдебно заседание жалбоподателят лично и чрез двамата си пълномощници поддържа жалбата. Претендира присъждане на направените разноски по делото.

          В съдебно заседание жалбоподателят чрез процесуалния си представител поддържа жалбата на посочените в нея основания.

          Ответникът – Началникът на СГКК Ловеч - редовно призован, не се явява и не се представлява в съдебно заседание.

          Заинтересованото лице П.Н.Б. от гр. Ловеч в съдебно заседание излага доводи за правилност и законосъобразност на обжалвания отказ.

          Настоящият състав на Административен съд Ловеч намира жалбата за процесуално допустима. Подадена е в законоустановения срок по чл. 54, ал.2 от ЗКИР от активно легитимирана страна, за която обжалвания индивидуален административен акт е неблагоприятен. Съгласно § 1, т.13 от Допълнителните разпоредби/ДП/ на ЗКИР, заинтересовани лица по чл. 54, ал.1 от ЗКИР са собствениците и носителите на други вещни права на недвижимите имоти, чиито права се засягат от изменението. От представения нотариален акт № 198/07.03.1991 г. се установява, че жалбоподателят С.Б. е собственик на дворно място в с. Стефаново, Ловешка област с площ от около 1700 кв.м., представляващо парцел VIII в кв. 16 по плана на селото. От приложената скица № 33898/06.11.2013г., издадена от Началника на СГКК Ловеч е видно, че този имот е с идентификатор 69225.221.201. В кадастралния регистър на недвижимите имоти в с. Стефанов жалбоподателят е вписан като собственик на този имот.

          Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

От доказателствата по делото се установява, че производството пред административния орган е започнало по заявление с вх. № 94-10210/14.06. 2013г. от С.Н.Б. до Службата по геодезия, картография и кадастър Ловеч с искане за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри/КККР/ на с. Стефаново за имоти № 69225.221.200 и  № 69225.221.201. Жалбоподателят се е легитимирал като собственик с нотариален акт за дарение на недвижим имот  № 198/07.03.1991 г.

Изготвен е проект за изменение на кадастралната от правосопобен инженер, вписан в регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по геодезия и кадастър.

Съставен е акт № 157 от 10.07.2013 г. за непълноти и грешки за имоти № № 69225.221.200 и № 69225.221.201 в СГКК Ловеч. Към него е приложена скица-проект № 22072/10.07.2013 г.  Актът за непълноти и грешки е подписан от съставителя и от жалбоподателя С.Б.. Той обаче не е подписан от заинтересованото лице П.Б..

С обжалвания в настоящото производство административен акт, Началникът на СГКК Ловеч е отказал попълване и поправката на кадастъра  за поземлени имоти № 69225.221.200 и № 69225.221.201 от кадастралната карта на с. Стефаново, Ловешка област. Като фактически основания за отказа са посочени обстоятелствата, че заинтересованото лице П.Н.Б. отказва да подпише изготвения Акт за непълноти и грешки, като не приема промяната. Отказа е издаден на основание чл. 53, ал.2 и ал.3 от ЗКИР и чл. 62, ал.3 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. на МРРБ за съдържанието, създаването и поддържането на КККР.

За изясняване на делото от фактическа страна е допусната съдебно-техническа експертиза. Вещото лице инж. К. е установило, че в КККР са с. Стефаново е допусната грешка относно местоположението на двете сгради и границата между тях.

 Съдът кредитира приетото и неоспорено заключение. То е обективно,  компетентно и не противоречи  на останалите доказателства по делото.

При така установената фактическа обстановка, настоящият съдебен състав намира от правна страна следното:

Безспорно обжалвания в настоящото съдебно производство отказ представлява индивидуален административен акт и като такъв подлежи на съдебен контрол. Съгласно чл. 168, ал.1 от АПК, съдът не се ограничава само с обсъждане на основанията, посочени от оспорващия, а е длъжен да провери законосъобразността на акта на всички основания по чл. 146 от АПК.

Съгласно чл. 54, ал.1 от ЗКИР измененията в КККР по чл. 53 се одобряват със Заповед на Изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър/АГКК/ или от овластен от него Началник на СГКК.

Оспорения в настоящото съдебно производство писмен отказ е издаден от компетентен административен орган -  Началникът на СГКК гр. Ловеч.

Към преписката е приложено заверено копие на Заповед №  РД-13-252/30.09.2013 г. на Изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, с която делегира на Началниците на СГКК правомощия за издаване на заповеди по чл. 54, ал.1 от ЗКИР за одобряване на измененията в КККР за териториите на съответните области,  както и Заповед № 300-135/16.11.2004 г., с която упълномощава Началниците на СГКК да комплектоват с цялата преписка и внасят в съда постъпилите жалби срещу заповеди за  изменения в КККР.

Отказа е издаден в предвидената от закона писмена форма. Посочени са фактически и правни основания.

Постановен е в съответствие с материалния закон, при спазване на административно производствените правила и в съответствие с целта на закона.

Според чл. 53, ал.2 от ЗКИР, непълнотите или грешките на основните данни в кадастралната карта и кадастралните регистри се допълват или поправят по молба на заинтересованото лице. Когато непълнотите или грешките са свързани със спор за материално право, те се отстраняват след решаването му по съдебен ред.

При изменение на КККР по реда на ЗКИР и Наредба № 3/2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на КККР е задължително да се състави акт за непълноти и грешки, независимо от това какво е основанието за изменението и този акт следва да се подпише от всички заинтересовани страни. Изключение се допуска единствено в случаите на чл. 62, ал.5 от Наредба № 3/2005 г. - при изпълнение на влязло в сила съдебно решение, както и когато регулационните линии от приложен устройствен план се нанасят като имотни граници. В настоящия случай не се касае за изпълнение на влязло в сила съдебно решение, нито регулационните линии от приложен устройствен план са нанесени като имотни граници.

 Съгласно чл. 53, ал.3 от ЗКИР, непълнотите и грешките по ал.1, т.1 се установяват на самото място от службата по кадастъра с акт, който се подписва от съставителя, заявителя и пряко заинтересуваните собственици. Съгласно § 1, т. 13 от Допълнителните разпоредби /ДР/ на ЗКИР, заинтересувани собственици са собствениците и носителите на други вещни права върху недвижими имоти, чиито права се засягат от изменението на кадастралния план. С подписването на акта за непълноти и грешки, заинтересованите лица изразяват изрично съгласието си с изменението на кадастралния план. Неподписването на акта означава изразяване на несъгласие с предлаганото изменение. Отказът да се подпише акта сочи на спор за материално право, което е пречка за нанасяне на имота или имотите в кадастъра, с оглед разпоредбата на чл. 53, ал.2 от ЗКИР, преди същият да е разрешен по общия исков ред със сила на присъдено нещо. Актът за непълноти и грешки има предназначение да установи липсата на имуществен спор между заявителя на искането за попълване на кадастралния план и заинтересуваните лица. Въведено е законовото изискване актът да бъде съставен на самото място и да бъде представен за подпис на лицата, собственици на съседни имоти, като чрез подписването му от тях, заявителя и длъжностното лице се гарантира липсата на какъвто и да било имуществен спор.

  При отказ на заинтересовано лице да подпише акта за непълноти и грешки, за административния орган са налице условията да откаже издаването на позитивен административен акт за изменение на КККР, поради забраната на чл. 53 ал.2 от ЗКИР.

Акта за непълноти и грешки е съставен на 10.07.2013 г. и не е подписан от заинтересованото лице П.Б., което навежда на спор за материално право и е пречка за изменение на КККР преди решаване на спора за материално право по общия исков ред.

Към датата на постановяване на обжалвания отказ на Началника на СГКК Ловеч – 19.02.2013 г. е имало спор за материално право между жалбоподателя С.Б. и заинтересованото лице П.Б..

   Специалната разпоредба на чл. 53, ал. 2 от ЗКИР предвижда, че при спор за материално право,  непълнотите и грешките в КККР  се отстраняват след решаването му по съдебен ред. Същото е отразено и в чл. 62, ал.6 от Наредба № 3 от 28.04.2005 г. за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

От изложеното се налага извода, че Началникът на СГКК правилно и в съответствие с материалния закон е постановил отказ за изменение на кадастралната карта, поради което оспорването е неоснователно и следва да бъде отхвърлено. За жалбоподателя остава възможността да предяви ново искане за изменение на кадастралната карта след разрешаване на спора за материално право с влязло в законна  сила решение на гражданския съд.

При този изход на производството разноски не следва да се присъждат, тъй като не са претендирани от ответника.

По изложените съображения  и на основание чл. 172, ал.2 от АПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТХВЪРЛЯ оспорването С.Н.Б. *** на Отказ изх. № 94-10210-11-10-15228/20.09.2013 г. на Началника на Служба по геодезия, картография и кадастър  Ловеч.

Решението  може да се  обжалва чрез Административен съд Ловеч пред Върховния  административен съд в четиринадесет дневен срок от съобщаването му на страните.

 

            АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ: